23 Ocak 2011 Pazar

>SURLARIN EFSANEVİ BURÇLARI (DİYARBAKIR)

> YEDİ KARDEŞ BURCUNDAN GÖRÜNÜM














Savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surları uzunluk bakımından Çin Seddinden sonra dünyada 2.sırada yer aldığı söyleniyor.Toplam 82 burçtan oluşan surların en önemli burçları



YEDİ KARDEŞ BURCU İLE EVLİ BEDEN BURCU İMİŞ. Nedeni;



efsanevi oluşu. Efsaneye göre:



Yedi Kardeş burcunu yapan usta ile Evli beden burcunu bitiren kalfa, halkın huzurunda birbirlerine "ben mi,sen mi? diye sormuşlar.Ancak usta, kalfasının üstünlüğünü kabullenerek



kendini surlardan aşağı atmış.Ustasının ölümüne dayanamayan kalfa da onun ardından atlamış.

Ustayla kalfanın rekabet-dostlukla karışık bu hikayesinin geçtiği yer o gün bu gündür



"Ben ve Sen anlamına gelen -Ben u Sen olarak anılıyormuş.



YEDİ KARDEŞ BURCUNUN EFSANESİ:



"Çocuğu olmayan kadın hergün kocası tarafından dövülmektedir.Canından bezen kadın burcun üzerine çıkarak tam intahar edeceği sırada Hızır görünür gözüne.Kadını intihardan vazgeçirerek evine gitmesini sağlar.Bir süre sonra hamile kalarak hızırı gördüğü burca gelerek çocuğunun erkek olması için dua eder.



Duaları kabul olur ve ilk çocuğunun erkek olmasından sonra da peş peşe altı erkek çocuk daha doğurur.Çocuklar büyür,burcun içine yerleşirler.Bir sabah uyandıklarında kalenin düşman ordusuyla kuşatıldığını görürler. Teslim olmayı düşünmeyen yedikardeş bedenlerinin her yanına dinamit bağlayarak ateşlerler.Dinamitlerin patlamasıyla yedi kardeşin sayesinde kale kurtulur ve yedi kardeşde şehit düşer.Havaya uçan burcun yerine yedikardeşin anısına da yeni burç yapılır.


En son okuduğum kitaplardan biri olan Canan Tan'ın PİRAYE adlı romanında da bu yedikardeş ve evlibeden burçlarının efsaneleri geçiyor romanın bir bölümünde .Diyarbakırı anlatırken.Ben de bu efsanevi burçların fotoğraflarını çekerek paylaşmak istedim.Çok sürükleyici bir kitap bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

e

SiteEkle.Com.Tr